EHKAS –  Eesti hobuse eest

Piirkondlik noorhobuste ülevaatus Raplamaal

25.10 toimus piirkondlik noorhobuste ülevaatus Raplamaal.

Protokollis on ära toodud hindajate hinded eraldi ning lõplik hinne.  Peale komisjoni töökoosolekut on võimalik lisada ka sõnalised kirjeldused hobuste  kohta.  Sõnalised hinnangud aitavad mõtestada lahti ka neid hindepunkte, mis koosnevad mitmest osast nagu tüüp, keha, jalad, hüpeja galopp ning üldmulje. Samuti hindajate kirjeldused ja arvamused hobuse erinevate omaduste ja kehaehituse kohta.

Hinded jaotuvad järgmiselt. Tüüp (tõutüüp ja sugutüüp)- keha – jalad (esijalad – tagajalad, käigu korrektsus)- samm-traav- galopp ja hüpe (hüppe esitamine ei ole kohustuslik kuid soovituslik. Kui see on esitatud, moodustub hinne kahest komponendist) – üldmulje (hobuse käitumine, temperament, kohanime jms.)  Ülemisel real on lõplik protokolli hinne ning viimases lahtris hinnete summa.

Hindajad: Anu Matsoo

Protokoll:

1. AROOM, s. 23.05.2019, täkk, kõrb, i. Ataman, e. Villa, ei. Vaks, kasv. ja om. Tihuse Hobuturismi talu
Mõõdud: 150 – 178 – 19
Hobune kuulub Tulda 3668E emaliini.

tüüp keha jalad samm traav galopp üld kokku
8 8 7 8 7 9 9 56
A.M. 8 8 7 8 7 9 9 80.00%

1. Ilma märgatava võõrveresuse mõjuta eesti tõugu hobune. Sugutüüp väljendunud, täkulik. 2. Kerge pea, normaalne lõuapärade vahe, keskmise pikkusega kael, normaalne rind, normaalne piht, kõrge pikk turi, sirge piisava pikkusega selg, pikk nimme ja luip laudjas. 3. Normaalsed piisava suurusega kabjad ja pikad sõrgatsid. Esijalgade seis taatsirandmeline ja tagajalgade seis kooskandne. Piisava suurusega kanna- ja randmeliigesed. 4. Samm on hea rütmiga, tasakaalus, energiline ja piisava üleastumisega. 5. Traav on hea rütmiga ning tasakaalus. 6. Galopp on hea rütmiga, tasakaalus, aktiivse selja tööga, aktiivse jalgade tööga ning ülesmäge impulsiga. 7. Kõrgejalgne, tähelepanelik ja sportlikuma tüübiga noor täkk.