EHKAS –  Eesti hobuse eest

Noorhobuste ülevaatus Harjumaal

25.09.24 toimub noorhobuste ülevaatus Muuksi Tallis, Harjumaal

Protokollis on ära toodud hindajate hinded eraldi ning lõplik hinne. Peale komisjoni töökoosolekut on võimalik lisada ka sõnalised kirjeldused hobuste kohta. Sõnalised hinnangud aitavad mõtestada lahti ka neid hindepunkte, mis koosnevad mitmest osast nagu tüüp, keha, jalad, hüpe ja galopp ning üldmulje. Samuti hindajate kirjeldused ja arvamused hobuse erinevate omaduste ja kehaehituse kohta.

NB! Kirjeldustes mitte kirjeldatud omadused lugeda keskmisteks.

Hinded jaotuvad järgmiselt.
Tüüp (tõutüüp ja sugutüüp) – keha – jalad (esijalad – tagajalad, käigu korrektsus) – samm – traav – galopp ja hüpe (hüppe esitamine ei ole kohustuslik, kuid soovituslik. Kui see on esitatud, kajastub see hinnete reas eraldi) – üldmulje (hobuse käitumine, temperament, kohanemine jms). Ülemisel real on lõplik protokolli hinne ning viimases lahtris hinnete summa.

Hindaja: Ingrid Randlaht

Protokoll:

1. MUUKSI LAUL, s. 27.05.2022, täkk, hall, i. Lurich 891E, e. Muuksi Tralla E1177, ei. Teik 809E, aret. ja om. Maarit Mürk
Mõõdud: 142 – 182 – 19
Hobune kuulub Ahtu (must) emaliini.

tüüp keha jalad samm traav galopp hüpe üld kokku
8 8 7 8 8.5 7.5 8 8 63
I.R. 8 8 7 8 8.5 7.5 8 8

1. Ilma märgatava võõrveresuse mõjuta tõutüüpiline eesti tõugu hobune. Sugutüüp ei ole veel täielikult välja arenenud. Kehaehituselt tasakaalus. 2. Pikk keskmisest veidi madalama asetusega kael, püstine piht, pikk turi, keskmisest pikem selg ja veidi luipu laudjas. 3. Pikemad sõrgatsid. Tagajalgade seis tagantvaates harkvarbne. Esijalgade liikumine kitsas ja tagajalgade liikumine sõudev. 4. Samm on pikk, elastne, väga hea selja kasutusega ning selge rütmiga. 5. Traav on tasakaalus, pikk, elastne, avara esijalgade tööga, tagajalgadega astub hästi keha alla ning väga selge rütmiga. 6. Galopp on tasakaalus ja avar. 7. Jõuline, elastne ja tasakaalus hüpe. Takistusele läheneb tähelepanelikult, aga jätab esimesed jalad veidi rippu. 8. Mõistlik, hea koostöö tahtega ja sangviinilise närvitüübiga noor hobune.