EHKAS –  Eesti hobuse eest

Uudiskiri september 2024

NOORHOBUSTE ÜLEVAATUSED

Suve jooksul on toimunud hulgaliselt noorhobuste ülevaatusi.

07.07 toimus noorhobuste ülevaatus Valgamaal – protokoll

22.08 toimus noorhobuste ülevaatus Lõuna-Eestis – protokoll

04.09 toimus noorhobuste ülevaatus Tihuse Turismitalus – protokoll

10.09 toimus noorhobuste ülevaatus Harjumaal – protokoll

13.09 toimus noorhobuste ülevaatus Hiiumaal – protokoll

25.09 toimus noorhobuste ülevaatus Harjumaal – protokoll

28.09 toimus noorhobuste ülevaatus Voore tallis, Raplamaal – protokoll

LAIAR E052

23.05.2024 on ruunatud Lari 72E liini esindaja musta värvusega Laiar E052. Tema aretajaks ning omanikuks on OÜ Alliksaare. Ta on ilma märgatava võõrveresuse mõjuta aborigeense tõutüübiga eesti tõugu hobune. Sugutüüp võiks olla paremini väljendunud. Tal on kerge ilmekas pea, lühike kukal, keskmine kaela liitumine, lühike kael, keskmine rind, püstine piht, keskmise suurusega pikk turi, keskmise pikkusega selg, keskmine nimme, lühike luip laudjas ja keskmine sabaasetus. Piisava suurusega kabjad ja normaalsed keskmise pikkusega sõrgatsid. Piisava suurusega kuivad kanna- ja randmeliigesed. Esi- ja tagajalgade seis normaalne. Samm on hea rütmiga, tasakaalus, energiline, aktiivse selja ja jalgade tööga ning astub piisavalt üle jälje. Käik on normaalne ja sirgjooneline, aga jääb veidi pingesse. Traav on lühike, seotud ja ettevaatlik. Galopp on hea rütmiga, tasakaalus, elastne, aktiivse selja ja jalgade tööga, ülesmäge impulsiga, aga jääb veidi lühikeseks. Hüppevõimsus väga hea ja hüppel piisavalt suurust. Läheneb tõkkele tähelepanelikult ja rakendab väga head hüppetehnikat. Jalgade ja selja töö hüppel väga hea ning äratõuge kiire. Intelligentne hüppaja. Temperamentne, sportlik, väga hea tüübiga, meeldiv ja intelligentne noor täkk. Laiar on fenotüübilt must hobune. Homosügootne mustale testimise põhjal, mis välistab raudja ja kollase järglase tekke. Kollasegeeni ega hiirugeeni alleele ei kanna. Aretuses Laiarit ei kasutatud.

AMOR E091

16.09.2024 on ruunatud Ahti 228E liini esindaja mustjaskõrvi värvusega Amor E091. Tema aretajaks ning omanikuks on OÜ Tihuse Turismitalu. Amor on ilma märgatava võõrveresuse mõjuta eesti tõugu hobune. Sugutüüp väljendunud, täkulik. Vähesed märgised jalgadel. Tal on keskmise suurusega kerge pea, suur ilmekas silm, normaalne lõuapärade vahe, keskmise pikkusega sirge kael, normaalse laiusega rind, kõrge pikk turi, keskmise pikkusega selg, pikk nimme, lühike luip katusjas laudjas ja madal saba asetus. 3. Keskmise suurusega korrektsed kabjad ja keskmise pikkusega pehmed sõrgatsid. Normaalse suurusega randme- ja kannaliigesed. Esijalgade seis keskmise laiusega, esimene parem jalg harkvarbne. Tagajalgade seis külgvaates taatsine. Samm on pikk, hea rütmiga, tasakaalus, aktiivse selja ja jalgade tööga, keskmise elastsusega, energiline ja astub üle jälje. Käik on kitsas ja kohati teeb rebasekäiku. Traav on pikk, avar, väga hea rütmiga, tasakaalus, ülesmäge impulsiga, lennukas, aktiivse selja tööga ning aktiivse jalgade töö, randmetõste ja tagajalgade tõukega. Galopp on pikk, avar, väga hea rütmiga, tasakaalus, lennukas, vähese selja tööga ning keskmise aktiivsusega jalgade töö, randmetõste ja tagajalgade tõukega. Väga hea võimsuse ja hea tehnikaga keskmise äratõuke kiirusega suur hüpe. Selja ja jalgade töö hüppel hea ning takistusele läheneb tähelepanelikult. Iseloom, käitumine ja koostöötahe on suurepärased. Järgmisel aastal on oodata ka tema esimesi järglasi.

TOMMY E045

16.09.2024 on ruunatud Taru 149E liini esindaja võigu värvusega Tommy E045. Tema aretajaks on Ere Saarnak ning omanikuks on OÜ Tihuse Turismitalu. Tommy on soome hobuse mõjutustega tõutüüpiline eesti tõugu hobune. Sugutüüp väga hästi väljendunud, täkulik. Kehaehituselt tasakaalus. Tal on veidi raskepärane pea, normaalne kukal, keskmise pikkusega kael, keskmine rind, keskmise suurusega pikemapoolne turi, sirge keskmise pikkusega selg, luip ümar laudjas ja keskmine sabaasetus. Tal on piisava suurusega kabjad ja pehmed keskmise pikkusega sõrgatsid. Piisava suurusega kuivad kanna- ja randmeliigesed. Esijalgade seis lai ja tagajalgade seis normaalne. Samm on väga hea rütmiga, tasakaalus, piisava energiaga, aktiivse selja ja jalgade tööga ning piisava üleastumisega. Traav on hea rütmiga, tasakaalus, piisava elastsuse ja lennukusega. Galopp on samuti hea rütmiga ning tasakaalus. Hüppel piisavalt võimsust ja tehnikat. Takistusele läheneb tähelepanelikult. Sümpaatne, hea iseloomuga, tasakaalukas ja koostööaldis täkk. Pea võiks olla ilmekam. Tommy on andnud eesti hobuste populatsiooni 38 järglast.

TŠEMPION E087

16.09.2024 on ruunatud Taru 149E liini esindaja kollase värvusega Tšempion E087. Tema aretajaks on Tihuse Hobuturismi taluning omanikuks on OÜ Tihuse Turismitalu. Tšempion on ilma märgatava võõrveresuse mõjuta tõutüüpiline eesti tõugu hobune. Märgised näol ja jalgadel. Sugutüüp väljendunud, täkulik. Tal on keskmise suurusega kuiv pea, keskmise suurusega elav silm, normaalne kukal, kitsas lõuapärade vahe, keskmise pikkusega kael, normaalne kaela liitumine, lai rind, keskmise kõrgusega normaalse pikkusega turi, sirge keskmise pikkusega selg, normaalne nimme ja pikk ovaalne laudjas ja hetkel tagakõrge. Keskmise suurusega korrektsed kabjad ja keskmise pikkusega normaalsed sõrgatsid. Esimene parem jalg koondvarbne. Normaalse suurusega kuivad randme- ja kannaliigesed. Esijalgade seis lai ja normaalne, tagajalgade seis keskmise laiusega ja normaalne. Samm on keskmise pikkusega, hea rütmiga, tasakaalus, energiline ja astub üle jälje. Traav on pikk, avar, tasakaalus, ülesmäge impulsiga, keskmise elastsusega, keskmise selja tööga ning aktiivse jalgade töö, randmetõste ja tagajalgade tõukega. Galopp on pikk, lennukas ja keskmise jalgade töö, randmetõste ja tagajalgade tõukega. Vähese võimsuse ja hea tehnikaga keskmise suurusega ja keskmise äratõuke kiirusega hüpe. Takistusele läheneb tähelepanelikult. Kiirustab veidi. Iseloom ja käitumine on väga head ning koostöötahe on suurepärane. Tšempionit aretuses ei kasutatud.

VASALL E069

16.09.2024 on ruunatud Vuhti 136E liini esindaja võigu värvusega Vasall E069. Tema aretajaks Tihuse Hobuturismi talu ja omanikuks on OÜ Tihuse Turismitalu. Vasall on ilma märgatava võõrveresuse mõjuta tõutüüpiline eesti tõugu hobune. Sugutüüp väljendunud, täkulik. Kehaehituselt tasakaalus. Tal on keskmise suurusega pea, piisava pikkusega kukal, keskmine kaela liitumine, keskmise pikkusega kael, keskmise laiusega rind, keskmise suurusega piisava pikkusega turi, sirge piisava pikkusega selg, normaalne nimme ja tugev libajas laudjas. Korrektsed piisava suurusega kabjad ja normaalsed keskmise pikkusega sõrgatsid. Lühike pöialuu. Piisava suurusega kanna- ja randmeliigesed. Esijalgade seis laiemapoolne ja tagajalgde seis harkvarbne. Samm on hea rütmiga, tasakaalus, energiline ja piisava üleastumisega, aga jääb veidi pingesse. Käik on sirgjooneline ja eest kitsas. Traav on hea rütmiga, tasakaalus, elastne ja lennukas. Galopp on avar, hea rütmiga, tasakaalus ja aktiivse jalgade tööga. Hüppe võimsus ja tehnika on head. Jalgade töö hüppel on hea ning takistusele lähenedes tähelepanelik. Kiire äratõuge. Sümpaatne, väga agar ja usin hobune. Väga aktiivne, teadis hästi oma ülesannet. Vasall on andnud eesti hobuste populatsiooni 1 järglase.

EESTI TÕUGU HOBUSTE MV 2024 KOKKUVÕTE

Selle aastase Eesti Tõugu Hobuste MV kokkuvõtet saab lugeda SIIN